FotoFinder ATBM - zlatni standard u dermoskopiji
March 27, 2023

FotoFinder ATBM - zlatni standard u dermoskopiji

Poznato je danas i to su sva istraživanja potvrdila da velika većina melanoma nastaje de novo, tačnije javlja se kao “nova promena” na koži, a manji deo melanoma vezan je za promene postojećih madeža.

Najvažnija informacija kod prognoze melanoma je njegova debljina: što je melanom tanji, to je životna prognoza bolja. Melanomi su tim tanji što su manji u dijametru, zato je bitno da se se ranije dijagnostifikuj. Iz tog razloga je cilj redovnih kontrolnih pregleda kod visoko rizičnih pacijenata otkrivanje melanoma u najranijem stadijumu.

Najređe dijagnostifikovani oblik melanoma su mali melanomi 2-4 mm u dijametru. Mali melanomi imaju vrlo nespecifična obeležja pa ih je nemoguće dijagnostifikovati standardnim metodama. Zahvaljujući ovim saznanjima, patentiran je uređaj koji na uporednim fotografijama celog tela prepoznaje novonastale promene, koje potom dermatolog metodom dermatoskopije analizira i postavlja dijagnozu.

Kompletna prevencija karcinoma kože dakle mora uključivati rano otkrivanje novih i prepoznavanje uznapredovalih promena na koži. Uočeno je da kod upoređivanja kliničkih slika kože pacijenata golim okom često dolazi do previda, odnosno da se male, novonastale promene gotovo ne uočavaju, naročito kod pacijenata sa velikim brojem madeža. A ne tako retko su upravo te promene melanomi u ranom stadijumu.

Zlatni standard za praćenje rizičnih pacijenata predstavlja standardizovana fotodokumentacija celog tela koja na kontrolnim snimcima automatizovanim programom analizira i upoređuje fotografije s prethodnim. Upravo taj zlatni standard je FotoFinder ATBM uređaj! Uz fotodokumentaciju celog tela bitna je i dokumentacija i praćenje dermatoskopskih slika svakog pojedinog madeža. Dermatoskopija omogućava iskusnom dermatologu sigurnu dijagnozu analizirajući strukture madeža na uvećanim fotografijama.Standardizovana fotodokumentacija celog tela u kombinaciji s digitalnom dermatoskopijom je bez dileme najbolja metoda praćenja mladeža i ranog otkrivanja karcinoma kože.

FotoFinder ATBM - zlatni standard u dermoskopiji

Podelite

Sledeća novost